De bekendste theeceremonie is natuurlijk de Japanse. De thee die bij deze ceremonie wordt gebruikt is meestal Matcha, maar in ieder geval een groene thee. Matcha is een groene thee in poedervorm. Hiervoor worden verse, nog groene theebladeren gedroogd, geroosterd en ten slotte vermalen. De Matcha wordt met een spatel van bamboe in een theekommetje gedaan. Ongeveer één gram, wat overeenkomt met twee bamboelepels vol. Vervolgens wordt water wat heeft gekookt, maar naar 75 tot 80°C is afgekoeld, toegevoegd. Ongeveer 80 ml en klop met een Matcha klopper gedurende 15 tot 30 seconde het mengsel zigzaggend (als een W) totdat er schuim ontstaat. Als laatste gebruikt men een kwastje van bamboe, dat men een chasen noemt, om de thee op te kloppen waardoor een schuimige textuur ontstaat. Mede door dit opschuimen krijgt de thee een kenmerkende bittere smaak, die bij deze methode van theezetten ontstaat. Natuurlijk vind al deze benodigdheden bij Taste & Tools. Erg trotst zijn wij op ons groot assortiment kommen. De mooiste glazuur wordt voor deze gebruikt en natuurlijk vaatwasser bestendig.
U kunt deze Matcha de hele dag door drinken, super gezond, echter doe het niet op een nuchtere maag. Want Matcha zit boordevol tannines die de zuurgraad van de maag kunnen verhogen. Als je hier gevoelig voor bent kan dat leiden tot maagpijn, constipatie, misselijkheid of in een extreem geval braken.
De Japanners hebben hun theeceremonie verheven tot kunstvorm, met duidelijk vaststaande handelingen. Die na elkaar worden verricht, om optimaal te kunnen genieten van de thee. De ceremonie draagt bij aan de instandhouding van verscheidene tradities die Japan rijk is. Er zijn twee verschillende ceremonies: chakai en chaji . Een chakai is een relatief eenvoudige bijeenkomst die zoetigheden, dunne thee en vaak een lichte maaltijd omvat. Een chaji uitgebreider en formeler formeler en omvat meestal een volledige maaltijd gevolgd door zoetigheden, dikke thee en dunne thee.
Wat kunnen wij leren van deze Japanse theeceremonie. Natuurlijk is thee een geweldige dorstlesser, zowel warm als koud en heerlijk bij maaltijden. Wat is er niet gezelliger dan samen theedrinken. Maar wanneer en waar je het ook drinkt, doe het met aandacht en bedenk wat voor arbeid eraan vooraf is gegaan en welke reis deze tijd heeft gemaakt om in uw kopje te komen.
Natuurlijk doet u als deze blog lezer het niet, maar ziet u iemand drie keer dompelen met een theezakje, vertel deze in ieder geval dat het stukken lekkerder kan.