Olijfolie is heel erg lang een gewild product. Volgens sommige bronnen al 6000 jaar. Niet alleen bij voedselbereiding, maar ook als brandstof.
Olijven worden meestal van november tot januari geoogst, afhankelijk van de soort olijven. Voor de betere olie worden de olijven vaak met de hand geplukt. Olijven die van de boom gevallen zijn, worden niet gebruikt, zij zijn te rijp. De moderne schudmachines, die de boom schudden waarna de vruchten vanzelf vallen, worden bij oudere olijfbomen niet gebruikt, omdat zij de wortels zouden kunnen beschadigen.
Omdat olijven na het plukken snel beginnen te fermenteren, moeten ze zo snel mogelijk verwerkt worden. In een aantal processtappen worden takjes en blaadjes verwijderd en de olijven worden gewassen en gemalen tot een pasta. Uit deze pasta kan vervolgens de olie gewonnen worden.
Taste & Tools heeft diverse heerlijke olijfolies in het assortiment. Bij al onze olies staan voorbeelden voor gebruik. Maar de mogelijkheden zijn natuurlijk legio. Gebruik alleen geen bakolijfolie over uw salade of andere koude verwerking, en bakt u absoluut niet in de andere olijfolies. Een uitzondering is de Cretan olie, deze kunt u voor beide gebruiken.